rookvrije generatie

Stoptober weer van start: nu ook stoppen met vapen

Publicatiedatum: 3 september 2024

De maand oktober staat opnieuw in het teken van Stoptober, 28 dagen niet roken en/of niet vapen. Onder jongeren in onze regio is het aantal vapers de afgelopen vier jaar fors toegenomen. Daarom is Stoptober dit jaar ook gericht op stoppen met vapen. Dankzij de positieve aanpak deden de afgelopen jaren al duizenden mensen mee aan de landelijke actie. GGD Gooi en Vechtstreek ondersteunt dit jaar weer rokers en vapers om te stoppen. Inschrijven kan via www.stoptober.nl.

De afgelopen vier jaar is het aantal vapers fors toegenomen in onze regio, vooral onder jongeren. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 20231, 11 procent van de jongeren vapete wekelijks t.o.v. één procent in 2019. Deze stijging is gelijk aan landelijk. RTL Nieuws deed onderzoek naar vapes die veelvuldig door Nederlandse jongeren worden gerookt. Hieruit blijkt dat er giftige metalen, kankerverwekkende stoffen en veel meer nicotine in vapes zitten dan wettelijk is toegestaan. Toxicoloog Remco Westerink geeft aan: “Dit is an sich al zorgwekkend, maar als je bedenkt dat deze vapes gebruikt zijn door kinderen met nog ontwikkelde breinen, is hier echt sprake van een schadelijk product” (RTL Nieuws, mei 20242).

De lage kosten, toegankelijkheid en het hippe design van vapes maakt deze vorm van roken juist voor jongeren erg aantrekkelijk. Hoewel in de markt gezet als een hulpmiddel bij het stoppen met roken, blijkt de vape voor jongeren juist een opstap naar het roken van sigaretten. Uit onderzoek van het Trimbos-Instituut blijkt dat jongeren die vapen drie keer zo vaak overstappen op roken. Dit is een alarmerende en zorgwekkende ontwikkeling (Trimbos Instituut, oktober 20233). Daarom is Stoptober dit jaar óók gericht op stoppen met vapen, met posters over ‘waarom vape je eigenlijk’ en ‘is vapen wel echt jouw keuze’. Via deze campagne worden vapers (en hun omgeving) aan het denken gezet: dat ze zich ervan bewust worden dat vapen net zo slecht is als roken. Met als doel dat vapers door deze bewustmaking zich gelijk inschrijven voor Stoptober.

Meedoen aan Stoptober

Iedereen die aan Stoptober wil meedoen, kan zich vanaf 3 september inschrijven via de website www.stoptober.nl en vanaf 21 september de bijbehorende gratis app downloaden. De 28 dagen niet roken en/of niet vapen begint op 1 oktober. De steun van Stoptober bestaat onder meer uit de gratis Stoptober-app die elke dag berichten stuurt met tips en advies en wekelijks online coaching. Daarnaast kunnen deelnemers inzicht krijgen in wat ze besparen door niet te roken.

Ook bedrijven, sportverenigingen of bijvoorbeeld horecazaken kunnen hun medewerkers en leden uitdagen om mee te doen aan Stoptober. Zoek enkele ambassadeurs die willen stoppen en het interne gezicht willen zijn om anderen aan te moedigen. Zo kunnen ze elkaar ondersteunen en bijvoorbeeld een wandeling maken als ze er even doorheen zitten of juist omdat ze zich fitter voelen. Samen stoppen doet wonderen. Stop mee!

Meer nieuws

Al het nieuws