De waarheid over vapes
Publicatiedatum: 12 december 2024
Er gaan alarmerende berichten rond: kinderen die door te vapen in het ziekenhuis belanden. Kinderartsen en ook staatssecretaris Vincent Karremans maken zich ernstige zorgen.
Vapen kan tot acute schade lijden. Bij het gebruik van deze elektronische sigaretten komen giftige metalen in het lichaam terecht, die de luchtwegen maar ook hersenen en organen kunnen beschadigen. Zeker veertien kinderen zijn afgelopen jaar in het ziekenhuis beland nadat zij hadden gevapet, door o.a. een klaplong en longbloeding. Getroffen tieners vertellen aan kinderartsen: de een vertelt dat ze overdag om de vijf minuten vapete en ook ’s nachts wakker werd voor een hijsje. Een ander tienermeisje en haar moeder vertelden de arts dat zij “vrijwel voortdurend” vapete. Een 16-jarige jongen zei dat hij zo’n duizend hijsjes per dag rookte.
Een mogelijke verklaring voor de acute klachten bij vapen is dat een vape soms vrijwel continu gebruikt wordt, volgens kinderlongarts Marije van den Beukel van het Haaglanden Medisch Centrum. Naast de genoemde ernstige casussen hoort Van den Beukel ook verhalen van kinderen met slaapproblemen door een nicotineverslaving. Ook zijn er kinderen met vage misselijkheidsklachten, langdurig hoesten of astmatische klachten.
Staatssecretaris Karremans van Jeugd en Preventie noemt het een “wake-upcall”. “Het is al langer bekend dat vapen heel schadelijk is en helemaal geen gezonde variant van roken, zoals helaas nog steeds mensen denken.” Het kabinet zal miljoenen investeren in de handhaving op illegale vapes, maar roept ook ouders op om in te grijpen. “We hebben ouders nodig die kinderen niet thuis op het balkon of in de tuin laten vapen, net als het onderwijs en de sportclubs”.
Wil je meer informatie over vapen, wat je kunt doen aan het terugdringen hiervan of wil je graag advies en ondersteuning krijgen, laat het ons dan weten via rookvrijegeneratie@regiogv.nl. Voorbeelden zijn: Deskundigheidsbevordering voor professionals, ouderavonden, gastlessen en advies rondom rookvrij/vapevrij beleid etc.